Thuislocatie: Sporthal De Camp, Bosrand 15-17, 3931 AP, Woudenberg info@volleybalwoudenberg.nl

Vrijdagavond acht uur. De werkweek zit erop voor sommigen, voor anderen een week school en/of studie achter de rug en dus een mooi moment – om na het eten en het inruimen van de vaatwasser of nog ouderwets zelf afwassen – eens lekker op de bank uit te rusten en wellicht je te laten entertainen door ‘The Masked Singer’ een zeer leuk, pretentieloos format waar naast muziek ook de interactie tussen het panel en de deelnemers/presentator van belang is. Of een ander programma al of niet lineair te bekijken. Wat dat betreft aan te raden ‘The Social Dilemma’ en ‘The Last Year’ op Netflix.

Maar niets van dit alles. Dames 1 mag coronoproof gaan volleyballen in studentenstad Wageningen. Met zeer strenge coronaregels op papier (de tribune is gesloten zelfs als je een bal wilde gaan halen) maar in de praktijk blijkt dat toch erg moeilijk te zijn om te handhaven. Buiten wachtend tot we opgehaald worden en de zaal in mogen beginnen we rond negen uur met het opwarmen.

Als de wedstrijd begint, is het snel duidelijk dat het niveau van de week daarvoor tegen Tivoc lastig te halen is. Waar het aan ligt? Wellicht toch het tijdstip, de omstandigheden of gewoon het feit dat dit een jonge, onervaren ploeg is die nog maanden zal moeten trainen voor de automatismen er in geslepen zijn. Volleybal is een lastig spelletje waarbij je steeds van positie moet wisselen. Steeds moet je iets anders doen, na je pass moet je gaan aanvallen of afdekken of verdedigen. Die omschakeling is cruciaal in een sport waar je elke keer maar een paar seconden hebt om zowel de beslissing te maken en die ook uit te voeren.

En het is een teamsport. Dat betekent dat als de een uit de pas gaat lopen dan de andere speelster daar weer op moet anticiperen en dus eigenlijk ook verkeerd moet gaan staan. En dan loop je achter de feiten aan. Dan is het dweilen met de kraan open. Je moet het samen doen. En dat is wel gebeurt maar dat zat meer in elkaar oppeppen om het toch vooral beter te gaan doen.

Als je dan ook een tegenstander krijgt die stabiel volleybal speelt, goed verdedigt en weinig fouten maakt dan is de wedstrijd zoals die vrijdagavond is verlopen best wel relatief simpel in de analyse (achteraf) uit te leggen. Alleen in de tweede set. Als Woudenberg D1 zelf tot degelijk spel komt, weinig fouten maakt, aanvallend gaat scoren en de tegenstander aan het wankelen krijgt zie je eigenlijk wat er in dit team zit. Helaas is een set tekort.

Maar we kijken vooral naar die tweede set. Want daar moeten we op voortbouwen. De andere drie sets zijn voor de trainer. Om zijn hoofd over te breken wat er niet goed is gegaan en of en wat daar aan te doen is.

Komende zaterdag wacht AETOS uit Arnhem maar dat moet helaas nog zonder publiek.