Thuislocatie: Sporthal De Camp, Bosrand 15-17, 3931 AP, Woudenberg info@volleybalwoudenberg.nl

Over ons

De historie

De historie van Volleybalvereniging Woudenberg gaat terug tot de oprichting van de vereniging in het seizoen 1971-1972. De club werd gestart in de oude gymzaal aan de Geeresteinselaan. Uiteraard werd er in de laagste klasse gestart, dit was destijds de 4e klasse in de regio Amersfoort. Via diverse omzwervingen van gymzalen en sporthallen, zoals de Margrietzaal en De Wielewaal is de thuisbasis nu Sporthal De Camp. Een fantastisch sportcomplex met vele mogelijkheden.

De districtsklasse is het hoogste niveau wat de herenafdeling binnen de club heeft weten te bereiken. De damesafdeling heeft als hoogste klasse uiteindelijk de derde divisie bereikt. Zo heeft de vereniging het volleybal in Woudenberg op de kaart weten te zetten. Bij deze historie kan het geslaagde 40-jarig lustrumfeest in  2012 niet onvermeld blijven.

Het heden

De vereniging heeft momenteel zo’n 180 leden en staat onder leiding van een door deze leden gekozen bestuur.

Een beschrijving van de actuele situatie van de vereniging:

Senioren

 De vereniging heeft 3 dames en 4 heren teams. Dames 1 presteert in de top van de 1e klasse. Heren 1 speelt vanaf dit seizoen in de promotieklasse en Heren 2 in de eerste divisie.

Jeugd

De vereniging beschikt over een bloeiende jeugdafdeling waarbij jeugd vanaf 6 jaar al met de eerste spelvormen kennis kan nemen: CMV jeugd (Cool Moves Volley). Deze jongste groep van 6 tot 12 jaar vormt samen met de ABC jeugd van 12 tot 18 jaar de basis voor de toekomst van de Volleybal Vereniging Woudenberg

De belangrijkste aanvoerbron voor de 1e teams moet de talentvolle jeugd zijn, hiermee geef je de vereniging ook een herkenbaar gezicht naar de Woudenbergse gemeenschap toe. Willen we dit niveau handhaven, dan is een belangrijke voorwaarde dat de jeugdopleiding hier goed op aansluit.

Recreanten

Naast senioren en jeugd heeft de recreatieve tak binnen de vereniging altijd een belangrijke plaats ingenomen. Jaarlijks vindt een recreatietoernooi in Woudenberg plaats dat een lange traditie kent vanaf bijna het begin van de oprichting van de vereniging.  In 2014 wordt namelijk de 40ste editie van dit toernooi georganiseerd.

De toekomst

Alle leden vormen samen de club en voelen zich verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de vereniging. De uitdaging ligt dan ook in een continuering van de inzet van veel vrijwilligers die ieder een stukje verantwoordelijkheid in het verenigingsproces op zich willen nemen. Een goed kader is de basis om tot optimale prestaties binnen de vereniging te komen.

Voor de toekomst moet een vereniging investeren in de jeugd.

Naast goede trainers, zijn en blijven de vrijwilligers een belangrijke basis voor elke vereniging. Wij kennen momenteel veel vrijwilligers die zich betrokken voelen en verantwoordelijkheid nemen door de diverse functies te vervullen. Met deze bereidwilligheid is het mogelijk om op niveau te blijven acteren en gezamenlijk een gezellige vereniging te vormen.

De club wil een open en vriendelijke vereniging zijn naar de Woudenbergse samenleving, waarbinnen in een sportieve en gezellige sfeer prestaties geleverd worden of recreatief gevolleybald kan worden. Wij vinden het belangrijk dat ieder lid trots is op de club en zich ambassadeur voelt en zich als zodanig opstelt.

Volleybal als teamsport

Bij volleybal is dus, in tegenstelling tot andere teamsporten, geen fysiek contact met de tegenstander mogelijk. Het net scheidt beide partijen. De tegenstander moet op grond van inzet, teamgeest en kwaliteit verslagen worden. Dat lukt niemand alleen. Je teamgenoten heb je heel hard nodig om de punten binnen te halen. Eén sterspeler in het team is ontoereikend om de overwinning veilig te stellen. Samenwerking in volleybal is geen loze kreet, maar de essentie van het spel. Je staat daarbij ook nog eens met relatief veel mensen op een klein veld, terwijl de onderlinge afhankelijkheid groot is. Het is onmogelijk iemand in je team te negeren. Acceptatie en tolerantie zijn voorwaarden voor succes.

Er moet balans zijn tussen ruimte nemen en ruimte geven, tussen het belang van het ego en het teambelang. De acceptatie van je medespelers is cruciaal want een fout leidt direct tot een punt voor de tegenstander. Een prachtig uitgespeelde aanval na een geweldige verdedigende actie is een prestatie van het hele team.

Als volleyballer leer je om fouten van jezelf of van je teamgenoten te accepteren. Net zoals je leert te genieten van een prachtige aanval die tot stand kwam doordat jij de eerste bal goed naar de spelverdeler speelde.

Volleybal biedt daarom naast een sociale, gezellige en veilige sportomgeving, ook de nodige handvatten voor het leven. Als je ergens goed leert samenwerken, is het wel op het volleybalveld.